Η επόμενη ενημέρωση iPhone της Apple προσθέτει νέες προστασίες απορρήτου – και δεν θα μπορείτε να τις χάσετε

Η επόμενη έκδοση του iOS για iPhone θα δώσει νέες οπτικές ειδοποιήσεις όταν οι εφαρμογές έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνο, την κάμερα, το πρόχειρο ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα της συσκευής.

Οι κινήσεις φέτος έχουν χαρακτήρα για την Apple, η οποία έχει δώσει προτεραιότητα στη μηχανική απορρήτου σε επίπεδο προϊόντος και την προστασία της ιδιωτικής ζωής γενικότερα ως βασικό σημείο πώλησης των προϊόντων της.

Στο παρελθόν, πολλές νέες λειτουργίες ασφαλείας iOS ανάγκασαν τις εταιρείες να αντιδράσουν ή να αλλάξουν τις εφαρμογές τους. Για παράδειγμα, πέρυσι, το Facebook εξέδωσε μια ανάρτηση ιστολογίου που εξηγούσε την πολιτική τους πριν από μια αλλαγή της Apple που ενημέρωσε τους χρήστες όταν οι εφαρμογές συλλέγουν δεδομένα τοποθεσίας στο παρασκήνιο Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά καθώς το iOS 14 πλησιάζει για να κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο.

Αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σε μια δημόσια έκδοση beta, ώστε η Apple να διορθώσει σφάλματα πριν βγει επίσημα.

Ακολουθούν οι μεγάλες νέες δυνατότητες απορρήτου στο iOS 14:

Ένα πράσινο φως θα εμφανίζεται κάθε φορά που μια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα του τηλεφώνου.

Ένα πορτοκαλί φως ανάβει κάθε φορά που μια εφαρμογή χρησιμοποιεί το μικρόφωνο του τηλεφώνου. (Αν και είναι δύσκολο να το πούμε από αυτά τα στιγμιότυπα οθόνης, αυτά τα μικρά φώτα αποτελούν μέρος του λογισμικού και εμφανίζονται στην κύρια οθόνη – δεν είναι μικρά φώτα LED ενσωματωμένα σε νέα τηλέφωνα.)

Για χρόνια, οι άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι οι κοινωνικές εφαρμογές όπως το Facebook χρησιμοποιούν το μικρόφωνο του iPhone για να ακούνε κρυφά συνομιλίες και να στοχεύουν διαφημίσεις, ισχυριζόμενοι ότι είδαν μια διαφήμιση για μια εταιρεία ή ένα προϊόν αμέσως μετά τη συζήτηση. Το Facebook το αρνήθηκε με συνέπεια.

Αλλά αν συνέβαινε αυτό, τα iPhone θα άρχιζαν να προειδοποιούν τους χρήστες με το iOS 14. Σε μια σύντομη συνεδρία στο Facebook στο iOS 14, η ένδειξη του μικροφώνου δεν ενεργοποιήθηκε παρά μόνο αν εγγραφώ βίντεο.

Ένα banner ειδοποιήσεων όταν μια εφαρμογή έχει πρόσβαση στο πρόχειρο του τηλεφώνου.

Το πρόχειρο είναι μια δυνατότητα λογισμικού που αποθηκεύει κείμενο που έχετε αντιγράψει, όπως κείμενο από ένα email ή μια διεύθυνση URL από έναν ιστότοπο, ώστε να μπορείτε να το επικολλήσετε σε άλλα μέρη. Οι εφαρμογές που έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες μπορούν να μάθουν πολλά για τη δραστηριότητα ενός χρήστη στο τηλέφωνό τους. Σύμφωνα με έρευνα της Naked Security, μιας εταιρείας ασφαλείας, 54 κορυφαίες εφαρμογές βρέθηκε να χρησιμοποιούν πρόσβαση στο πρόχειρο.

Δεν χρειάζεται να παραχωρήσετε σε μια εφαρμογή πρόσβαση σε ολόκληρη τη συλλογή κάμερας.

Στο iOS 14, μπορείτε να επιλέξετε να παραχωρήσετε σε μια εφαρμογή πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένες φωτογραφίες ή άλμπουμ. Πριν, ήταν μια πρόταση «όλα-ή-τίποτα».

Οι υποχρεωτικές ετικέτες δίπλα σε μια λίστα στο App Store της Apple περιγράφουν τον τύπο δεδομένων που συλλέγει η εφαρμογή. Η Apple τα συγκρίνει με τις “ετικέτες διατροφής” στα τρόφιμα.

Οι νέες ετικέτες που εστιάζονται στο απόρρητο δεν υπάρχουν ακόμη στο App Store. “Θα απαιτήσουμε από κάθε προγραμματιστή να αναφέρει αυτόματα τις πρακτικές του”, δήλωσε ο μηχανικός απορρήτου της Apple, Eric Neuenschwander, όταν ανακοινώθηκε η δυνατότητα. Οι ετικέτες πιθανότατα θα κυκλοφορήσουν παράλληλα με το επίσημο λογισμικό το φθινόπωρο.

Οι εφαρμογές θα χρειαστούν άδεια για να σας παρακολουθούν για διαφημιστικούς σκοπούς

Μέχρι τώρα, οι διαφημιζόμενοι μπορούσαν χρησιμοποιήστε έναν αριθμό αναγνωριστικού συσκευής που ονομάζεται IDFA για να στοχεύσετε καλύτερα τις διαφημίσεις και να εκτιμήσετε πόσο αποτελεσματικές είναι. Στο iOS 14, κάθε εφαρμογή που θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα αναγνωριστικά θα ζητήσει από τους χρήστες να επιλέξουν την παρακολούθηση όταν είναι η πρώτη εφαρμογή: Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν “Να επιτρέπεται η παρακολούθηση” ή “Να ζητείται από την εφαρμογή να μην γίνεται παρακολούθηση”. Επομένως, εάν οι χρήστες θέλουν να παρέχουν περισσότερα δεδομένα στους διαφημιζόμενους για να σας προσφέρουν καλύτερες διαφημίσεις, πρέπει να συμμετέχουν ρητά.

Υπάρχει επίσης μια νέα ρύθμιση σε ολόκληρο το σύστημα, “Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να ζητούν παρακολούθηση”, η οποία σας επιτρέπει να εξαιρεθείτε πλήρως από την παρακολούθηση όλων των αναγνωριστικών διαφημίσεων. Εάν το επιλέξετε, οι εφαρμογές δεν θα σας κάνουν ούτε την ερώτηση – απλώς δεν θα μπορούν να σας παρακολουθούν. Αυτή η εναλλαγή αντικαθιστά μια παλιά ρύθμιση στην εφαρμογή Ρυθμίσεις που ονομάζεται “Περιορισμός παρακολούθησης διαφημίσεων”.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *